Waar komen Essentiële Oliën vandaan?

Vele verschillende planten bedekken de aarde in verschillende vormen, maten, kleuren en geuren. Veel van deze planten bevatten bestanddelen die je niet met het blote oog kunt zien - ze zitten verstopt in de wortels, bloemen, zaden, schors of op andere plekken in de plant. Deze bestanddelen staan bekend als essentiële oliën. Ze zijn zeer geconcentreerd, wat ze zeer krachtig maakt. Essentiële oliën, ook wel de vluchtige aromatische bestanddelen, geven de plant z'n aroma, beschermen 'm tegen gevaren vanuit de natuur en insecten, en spelen zelfs een rol in de bestuiving van de plant.

De Wetenschap Achter Essentiële Oliën

Als je het woord ‘vluchtig’ hoort kan het misschien wat negatief klinken, maar in het geval van essentiële oliën verwijst vluchtig naar het vermogen van de substantie om snel van hoedanigheid te wisselen. De chemische samenstelling van vluchtige aromatische bestanddelen in essentiële oliën stelt ze in staat om zich snel door de lucht te verspreiden. Daarom ruik je het krachtige aroma van essentiële oliën vaak direct vanaf het moment dat je het flesje opent - zelfs vanaf een afstand.

Hoe werken Essentiële Oliën?

Terwijl vluchtige aromatische bestanddelen snel door de lucht bewegen, ruik je de geur zodra de bestanddelen worden opgevangen door de sensoren in de hersenen. Met meer dan 3.000 verschillende ontdekte vluchtige aromatische bestanddelen tot nu toe is het belangrijk om te weten dat deze bestanddelen de voordelen, het aroma en de aard van elke essentiële oliën voor een groot deel bepalen. Door een unieke chemische samenstelling verschilt elke essentiële olie van soort tot soort, en zelfs van plant tot plant. De delicate verhouding van aromatische bestanddelen die in een bepaalde essentiële olie worden aangetroffen, maken deze olie uniek en geven haar specifieke voordelen. 

Gebruik van Essentiële Oliën Door de Geschiedenis

Essentiële Oliën zijn geen Nieuwe Trend
Hoewel sommigen essentiële oliën zien als een nieuwe trend is het gebruik van plantenextracten en plantaardige producten diep geworteld in eeuwenoude tradities. Oude beschavingen gebruikten planten voor dingen als aromatherapie, persoonlijke verzorging, gezondheid, religieuze ceremonies, schoonheidsbehandelingen en voedselbereiding.

Hoe Werden Essentiële Oliën Gebruikt in de Oudheid?

Het gebruik van essentiële oliën is geen modegril, maar eerder een eeuwenoude traditie van vele beschavingen over de hele wereld.

  • Egypte: Egyptiërs gebruikten plantaardige producten voor schoonheidsbehandelingen, voedselbereidingen, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies. 
  • Griekenland: In het oude Griekenland ontdekten mannen als Homerus en Hippocrates de aromatische toepassingen van planten en zochten de ontdekkingen van de Egyptiërs verder uit.
  • Rome: De oude Romeinen gebruikten vaak plantenextracten voor massage, parfum en geparfumeerde baden.
  • Iran: In de Middeleeuwen gebruikten en verhandelden mensen in de regio van Iran vaak specerijen en harsen voor parfums en het behouden van een goede gezondheid.
  • India: Ayurvedische geneeskunde, een holistische geneeswijze uit India, ontwikkelde zich over een periode van 5.000 jaar en bevat de toepassing van aromatische en plantaardige bestanddelen.
  • China: Al eeuwenlang wordt het gebruik van planten voor het bevorderen van welzijn toegepast in traditionele Chinese geneeswijzen.
  • Frankrijk: René-Maurice Gattefosse, een Franse scheikundige, wordt gezien als de eerste die ‘aromatherapie’ bestudeerde en in de 19e eeuw grondig onderzoek deed naar essentiële oliën.

Hoe worden Essentiële Oliën Gemaakt?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle essentiële oliën op dezelfde wijze gemaakt worden. De puurheid van een olie kan veranderen op basis van de geografische locatie, distillatiemethode, het weer en andere factoren. Daarnaast kan de kwaliteit van een essentiële olie behouden of vernietigd worden tijdens het distillatieproces, ongeacht de selectiemethode, de verzorging en het oogstproces. Omdat aandacht voor detail en precisie vereist zijn tijdens de distillatie wordt het eigenlijk meer een vorm van kunst dan een proces. Distilleerders dienen heel precies te zijn en goed te letten op de oogstmethoden, temperaturen, distillatietijd, de hoeveelheid druk, etc.

Hoe Wordt een Plant een Essentiële Olie?

Het exacte proces voor het produceren van een essentiële olie is afhankelijk van het type plant waar de olie vandaan komt. Maar het algehele idee is dat planten door een specifiek distillatieproces gaan waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale machines om de essentiële olie uit de plantdelen te halen. De essentiële olie zit verstopt in verschillende delen van de plant, vaak in microscopische hoeveelheden. Tijdens het distillatieproces haalt de machine de essentiële olie uit het oorspronkelijke plantdeel. Wanneer bijvoorbeeld citrusolie wordt geproduceerd, wordt een machine gebruikt om de essentiële olie uit de schil van het fruit te verkrijgen.

Het Huidige Gebruik van Essentiële Oliën

Hoewel essentiële oliën en plantenextracten al eeuwenlang worden gebruikt, zijn de toepassingen van essentiële oliën vandaag de dag nog steeds relevant. Met betere technologie, betere kwaliteit, krachtigheid en veiligheid zijn essentiële oliën nu toegankelijker en makkelijker toe te passen in het dagelijks leven.
Hoewel essentiële oliën in het verleden vaak werden gebruikt als onderdeel van culturele gebruiken en tradities, hebben we nu steeds meer wetenschappelijk bewijs en onderzoeken die de effectiviteit en veiligheid van essentiële oliën voor dagelijks gebruik door alle leeftijden aantonen.

Essentiële Oliën voor Gezondheidsvoordelen

Vroeger gebruikten mensen essentiële oliën en plantdelen voor een betere gezondheid en welzijn.
Omdat essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor het kalmeren van incidentele huidirritaties, het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het ondersteunen van een goede mondgezondheid, een gevoel van vrijer ademen en meer, zijn ze al lang populair bij iedereen die een goede gezondheid wil behouden.

Essentiële oliën bieden verschillende voordelen en elk persoon ervaart het gebruik van essentiële oliën op zijn/haar eigen manier. Gelukkig kan de variëteit in essentiële oliën helpen om de gezondheid op peil te houden, diverse gezondheisdvoordelen te behalen en overgevoeligheid tegen te gaan. Het gebruik van essentiële oliën voor gezondheidsvoordelen is populair geworden, omdat het de gebruiker in staat stelt de toepassing specifiek op maat te maken naar zijn/haar wensen en behoeften in plaats van een algemene oplossing te bieden.

De Emotionele Voordelen van Essentiële Oliën

Met hun unieke chemische samenstelling biedt elke essentiële olie de gebruiker een variëteit aan emotionele voordelen. Sommige essentiële oliën hebben kalmerende, harmoniserende en aardende eigenschappen, terwijl andere bekend staan als energiegevend, opbeurend, verwarmend of vernieuwend. Ons lichaam heeft gedurende de dag  verschillende emotionele en fysieke ervaringen en essentiële oliën kunnen helpen om ons welzijn te beïnvloeden en te behouden.

Hoe gebruik je essentiële olie?

Aromatisch
De reukzin is een hulpmiddel dat krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties kan uitlokken.
Essentiële oliën worden snel opgenomen door de reukreceptoren, die via de reukzenuw een directe link hebben naar het limbisch systeem. Het limbisch systeem maakt deel uit van het brein dat verschillende functies ondersteunt, waaronder emoties, gedrag en geheugen. Om deze reden hebben essentiële oliën een bijzonder krachtig effect via aromatische toepassing.

Sommige essentiële oliën zorgen voor opwekkende of verkwikkende effecten, terwijl andere meer kalmeren.
Diffusie is een van de eenvoudigste methoden voor het aromatisch gebruiken van etherische oliën. Diffusers die koude lucht of water gebruiken zijn ideaal. 

Naast het gebruik in een diffuser kun je dezelfde gezondheidsvoordelen bereiken door een paar druppels etherische olie in de palm van je hand te druppelen en die vervolgens rond de neus te houden terwijl je diep inademt.

Topisch (Op de huid)
Topische toepassing is een zeer effectieve methode voor het aanbrengen van essentiële oliën. Omdat essentiële oliën makkelijk oplosbaar zijn, dringen ze gemakkelijk door de huid. Eenmaal opgenomen blijven ze in het aangebrachte gebied voor een lokaal voordeel.

Hoewel essentiële oliën gemakkelijk worden opgenomen, zijn er vele manieren om de opname te verhogen. Het gebruik van een lichte massage verhoogt de bloedtoevoer naar het toepassingsgebied, waardoor de distributie door het lichaam verbetert. Het gebruik van een dragerolie kan ook de opname verhogen, vooral in de huid die droog of schilferig is, omdat het de huid hydrateert en de verdamping van de olie langzaam verloopt.

Het is raadzaam om een ​​basisolie (bv. gefractioneerde kokosolie) te gebruiken om krachtige oliën te verdunnen, of bij het uitproberen van een nieuwe olie. Zo wordt de kans op gevoelige reacties verminderd, met name op de jonge of gevoelige huid.

Het is altijd raadzaam om meerdere kleine doses gedurende de dag te gebruiken in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een volgende dosis kan elke 4-6 uur worden herhaald als dat nodig is. Omdat elk persoon uniek is, zal de dosis voor iedereen variëren op basis van grootte, leeftijd en algehele gezondheid.

Inwendig
Veel essentiële oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis. Kruiden zoals basilicum, munt, peper en kaneel kunnen worden gebruikt als smaakmaker of aromatische toevoeging en geven veel gezondheidsvoordelen.

In pure vorm kunnen essentiële oliën worden gebruikt als voedingssupplementen voor meer gerichte en krachtige gezondheidsvoordelen. Inwendig gebruik is een zeer veilige en effectieve methode.
Wanneer ze worden ingenomen, komen essentiële oliën rechtstreeks in het bloed terecht via het maag-darmkanaal, waar ze door de rest van het lichaam worden getransporteerd.
Essentiële oliën zijn oplosbaar in lipiden, zodat ze gemakkelijk worden getransporteerd naar alle organen van het lichaam, inclusief de hersenen. Vervolgens worden, net als alle dingen die we consumeren, essentiële oliën gemetaboliseerd door de lever en andere organen en worden vervolgens uitgescheiden.

Een juiste dosering volgens de aanbevelingen van de etikettering en andere professionele richtlijnen moeten strikt worden gevolgd om toxiciteit te voorkomen. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld het zeer complete overzicht van het Modern Essentials Handboek.

Uitproberen?

Nog geen ervaring met essentiële olie? Geen probleem, we helpen je graag op weg!
We hebben nu leuke beginnerspakketten van dōTERRA met elk drie heerlijke oliën. Voor jezelf, of om cadeau te geven!
Deze kit helpt je om de wereld en werking van essentiële olie te ontdekken.
Kom tot rust met de heerlijke geur van lavendel, krijg een vrolijk humeur van de citroengeur (of gebruik het als schoonmaakmiddel), en zorg dat je er weer helemaal tegenaan kunt met de verkwikkende werking van Pepermunt.

De Introductiekit met 3 flesjes (5ml) is verkrijgbaar in de webshop voor een leuke probeerprijs van €29,95! Wil je het gelijk goed aanpakken, ga dan voor het Beginners-trio met grotere flesjes (15ml)! In verhouding een stuk voordeliger en daar krijg je zeker geen spijt van!

 

Agenda workshops

GROOT VERBRUIKERS OPGELET !!

Bestel €105- €149
Gebruik Kortingscode  
VOORDEEL 
en je krijgt 10% Korting

Bestel €150- €199
Gebruik Kortingscode  
VEEL VOORDEEL
en je krijgt 15% Korting

Bestel jij voor €200 en meer
Kortingscode
MEGA VOORDEEL 
en je krijgt 20% Korting

 

CONTACT

www.korneliya.nl
Grevelingen 20
2401 DN Alphen a/d Rijn
kantoor: 0172 -759739
Verkoop 065-4705618

KvK  Nr  : 61403644
BTW ID : NL002482274B65

info@korneliya.nl

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Aanbieding

Water Decal Nail Wrap 1077 € 3,50 € 2,97

Reviews

  • 08-12-2020 - Voor de 1e keer besteld en per ongeluk een verkeerd...  lees meer
  • 12-11-2020 - leer zoveel leuke dingen bij korneliya4you op instagram verheug me...  lees meer
  • 15-07-2020 - ik heb nu aan verschillende online trainingen mee gedaan en...  lees meer
Plaats een bericht
© 2014 - 2021 Korneliya Nailart Design | sitemap | rss